O NAMA

Temeljem utvrđene neujednačene organizacije, nejednakih kriterija hitnosti, neujednačenog stanja educiranosti i opremljenosti između/unutar županije te posljedično nejednake kvalitete pružene usluge i neujednačene dostupnosti hitne medicinske pomoći, 2009. godine započela je reforma nacionalnog sustava  Hitne medicinske službe po modelu cjelovitog županijskog umreženog sustava s krovnom stručnom zdravstvenom ustanovom Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.

Konačni cilj reforme je postizanje europskog standarda dostupnosti i učinkovitosti Hitne medicinske pomoći prema hitnom pacijentu s posljedičnim smanjenjem mortaliteta od vodećih uzoraka smrtnosti u RH. Reformom se stvaraju preduvjeti za financijski održiv i strukturno stabilan sustav.

Reorganizacijom u sustavu pružanja hitne pomoći nastoji se postići jednaka kvaliteta i dostupnost hitne medicinske službe u svim dijelovima Republike Hrvatske, i to kroz: poboljšanje učinkovitosti i ishoda sustava hitne medicine, povećanje usklađenosti u standardima usluga među županijama, povećanje učinkovitosti i brzine reakcije izvanbolničke hitne medicinske pomoći i poboljšanje učinkovitosti hitnih prijema u ciljanim bolnicama.

U skladu sa spomenutom reformom osnovan je Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije (u daljnjem tekstu: Zavod). Zavod je osnovan Odlukom o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Klasa: 510-08/10-01/1, Ur.Broj: 2186/1-01/1-11-30 od 31. svibnja 2011. godine te je započeo s radom 15. lipnja 2012., na adresi Franje Galinca bb.

Zavod je zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu djelatnost, posluje i sudjeluje u pravnom prometu pod nazivom Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Radi učinkovitosti, djelotvornosti, dostupnosti i osiguranja kvalitete uspješnog obavljanja djelatnosti Zavoda i utvrđivanje prava iz zdravstvene zaštite koju Zavod pruža, unutarnji ustroj uređuje se pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova. Poslovi Zavoda određuju se na razini jedinstvene pravne osobe za potrebe cjelokupnog područja Varaždinske županije na kojem se obavlja djelatnost Zavoda, sa svrhom primjene načela i sustava mjera za ostvarivanje i unapređenje sveobuhvatne kvalitete zdravstvene zaštite na području Varaždinske županije.  Unutarnji ustroj Zavoda usklađuje se sukladno Mreži hitne medicine. Ispostave utvrđene Mrežom hitne medicine nemaju status podružnice i ne upisuju se u sudski registar i ne sudjeluju u pravnom prometu.
 

Da bi se reorganizacija sustava hitne medicinske pomoći provela sukladno visoko postavljenim ciljevima, nužna je dobra priprema. Sve se promjene trebaju uvoditi postupno, temeljene na ozbiljnim i kontinuiranim analizama svih pokazatelja.

Skip to content