Aktualnosti

Rad djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije odavno je prepoznat u javnosti. Osim brojnih pohvala neka poduzeća i pojedinci odlučili su naš rad podržati i materijalno. Ovim putem Ravnatelj Zavoda zahvaljuje na donaciji predstavnicima tvrtki te svim pojedincima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli u nabavci opreme i ostalih potrepština kojima pomažu lakšem funkcioniranju Zavoda u ovim specifičnim okolnostima.

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije u suradnji sa Ministarstvom obrane već četvrtu godinu zaredom organizira i provodi tečaj pod nazivom "Familijarizacija s helikopterom za zdravstvene djelatnike". Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu slušaju predavanje na temu "Zrakoplovna medicina-indikacije i kontraindikacije za hitni zračni medicinski prijevoz". Uče o sigurnom pristupu helikopteru,mjere sigurnosti u helikopteru, uvježbavanje unošenja i iznošenja pacijenta uz kratki let helikopterom a s ciljem stjecanja audio-vizualnog doživljaja ometača u zbrinjavanju pacijenta (buka,vibracije).

 

Akcija 'Hitna medicinska služba na biciklima' pod nazivom 'Tradicija nas određuje – Varaždin grad bicikla' održava se već četvrtu godinu zaredom u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.Hitna na biciklima u Varaždinu kao gradu s najviše bicikala po broju stanovnika u Hrvatskoj, postala je atrakcija uličnog festivala Špancirfesta. HMS na biciklima tim je na dva kotača koji čine liječnik i medicinski tehničar koji mogu pružiti brzu i efektivnu pomoć pacijentima u područjima u kojima su velike gužve i uske uličice, a do kojih se vozilom hitne medicinske službe stiže s odgođenim vremenom.Važnost ove akcije stoga je prepoznalo i Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata koje je 2016. godine Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije dodijelilo nagradu za posebna dostignuća u unaprjeđenju sigurnosti pacijenta. Ta je nagrada dodatni poticaj hitnjacima na dva kotača da u cilju brže i bolje dostupnosti hitne medicinske skrbi nastave biti na usluzi svojim sugrađanima i svim posjetiteljima Špancirfesta.

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije održao je tečajeve "Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora" za djelatnike JVP Varaždin 16.12.2019 i 17.01.2020.godine u Nastavnom centru u Ludbregu. Tečaju je prisustvovalo 24 djelatnika JVP Varaždin koji su osposobljeni da u slučaju iznenadnog srčanog zastoja pomognu unesrećenim osobama do dolaska hitne medicinske službe. Nakon uspješno položenog tečaja, potvrdnice polaznicima tečaja podijelio je u prostorijama JVP Varaždin, Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu županije Varaždinske, Mladen Smoljanec mag.oec.